Engelsiz Yaşama Destek Projesi kapsamında; Engellinin iş yerinde ya da evde çalışmasına imkan sağlayacak Meslek Alanları tespit edilerek bu alanlarda mesleki eğitim vererek Engellinin istihdamı sağlanacaktır. Mesleki Rehabilitasyonunun başarılı olabilmesi için Eğitmenler, Aileler, Özel Eğitimcilerin, Psikologların birlikte çalışması gerekmektedir.
Engellilerin Mesleki Eğitiminde İstihdam garantisi olarak seçtiğimiz mesleklerden Çağrı Merkezi ( Call Center ) alanında Engelli eğitimi için Vakıf Merkez Binası içinde tadilat yapılarak alan oluşturulmuştur. Bu alanda 60 günlük periyodlar halinde yılda 60 engelli eğitim görüp işe yerleşecektir. Bu merkezimiz sadece eğitim merkezi olmayıp aynı zamanda Vakıf yararına ticari olarak da çalışacaktır. Buradan elde edilecek gelirler Engelliler yararına aşağıda daha detaylı anlatılan Sosyal Projelerde kullanılacak. Çağrı Merkezimiz sadece telefon çağrısı alarak değil; Şirketlerin günümüz ihtiyaçları olan e-posta, fax, sms, çevirimiçi sohbet(online chat) gibi iletişim kanallarını da yönetecek.
Engelsiz Yaşama Destek Projesi Mesleki Rehabilitasyonu çerçevesinde seçmiş olduğumuz Mesleki Eğitim alanı Reklam Tanıtımdır. Bunun için Vakfımıza CNC Makinası ( Ağaç Mdf sunta gibi malzemeler bu makinada işlenerek firmalar tarafından özel günlerde Müşterilerine – Çalışanlarına – tanıtım amacıyla halka ücretsiz dağıttıkları hediyelik ürünlerle stantlar tabela yapımında kullanılır ) , Lazer Kesim Makinası (hizmet sektöründe de markalama ve baskı ile reklam hizmetlerinin yürütülmesi için de kullanılan lazer kesim makineleri isimlik ve anahtarlık gibi kişisel eşyaların hazırlanıp satılması-dağılmasında kullanılan tekstil ürünleri dahil tüm ürünler hazırlanacak ) , 160 lık Dijital Baskı Makinası (folyo, branda, mesh branda ve kumaş üzerine basımın da kullanılacak ) , Folyo Kesim Makinası (cam yazıları, vitrin yazıları, tabela yazıları, branda afiş yazılarında genellikle araç üzeri kapı yazılarında logo uygulama işlerinde kullanılır ) alınarak Vakıf Merkezimiz de tadilat yaparak hazırlamış olduğumuz alanda Engelliler hem işi öğrenecek hem de Vakıf gelir elde edecek.
Engelsiz Yaşama Destek Projesinin ikinci ayağı “Sosyal Rehabilitasyon “dur. Engellilerin yaşam koşullarına uyum sağlaması, kendi kendine yetebilmesi, üretebilmesi, kendi geleceği konusunda karar verebilmesi, temel haklara diğer insanlar kadar sahip olabilmesi ve bunlardan herhangi bir sınırlandırmaya tabi olmadan yararlanabilmeyi öğrenmesi ve optimal yeterliliği sağlaması için sosyal rehabilitasyon çalışması çok önemlidir. Uzmanlarla yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde Sosyal rehabilitasyon amaçlı çalışmalar doğrudan bireye, aileye, topluma yönelen ve yasa-yönetmelik geliştirmeye yönelik faaliyetler olmak üzere dört ana başlık altında topladık.
2. Aileye yönelen faaliyetler ise; ailenin, çocukları, yasal hakları, yararlanabilecekleri kurum-kuruluş ve özel uygulamalar hakkında bilgilendirilme, benzer durumdaki diğer ailelerle tecrübe ve sorunlarını paylaşabilecekleri sosyal grup çalışmalarının yapılması olarak tanımlanan bu engelli ailelerine hakları kanunlar hangi kurumların destek verdiğine yönelik bilgilendirme çalışmaları yaptık.
3. Topluma yönelen çalışmalar; engelli vatandaşların toplum tarafından kabulü ve sahiplenilmesi. Engellilerimiz sokağa çıktığın da toplu taşıma araçlarına yavaş bindikleri zaman duyarsız vatandaşlarımız tarafından bekledikleri için tepkiye yol açmaktadır. Bununla birlikte toplu kullanım alanların çoğu kanunlara rağmen uygun hale getirilmemiş yada getirilenler sürekli arıza çıkardığından kullanılamamaktadır( özellikle de metrolarda kullanılan engelli asansörleri bozulması ve aylarca arızalı olarak kalmaktadır).Bundan dolayı engellilerimizden gelen talepler neticesinde ilgili kurumlarla görüşülerek bozuk yapıların onarılması sağlanmış. Engelli ailelerine de azınlık kesimden gelen olumsuzlukları görmezden gelerek engellilerinde yaşam hakkı olduğunu anlatmaları için tavsiye de bulunulup bu konuda çalışma yapılmasına karar verildi.
4. Yasa-yönetmelik geliştirici çalışmaların yapılması ; Ülkemizde engellerin sorunların çözümü için yasal adımlar atılmış. Dönüşümler için resmi kurum ve kuruluşlara, özel kuruluşlara, toplu taşıma işinde olan meslek erbabı gibi diğer meslek alanlarında da çalışmalar yapılması süreler verilmiştir. Burada yapılması gereken Engellilik alanın da çalışma yapan Sivil Toplum Örgütlerinin uygulamadaki aksaklıkları ilgili birimlere bildirmesidir. Vakıf olarak çıkarılan yasaların denetiminin yapılması için ilgili resmi kurumlarla görüşmeler yapıldı. Engelliyi sosyal toplumsal yaşama hazırlamak, engellinin sosyal sağlığını koruyup geliştirmek, sağlıklı üretken ve katılımcı bireyler yapmak için 2016 yılında başlamış olduğumuz Tiyatro, Folklor drama kurslarına devam edildi. Bu kurslar da yetenek gibi özellikler aranmayarak tüm engel gruplarından katılmak isteyen herkesin faydalanması sağlandı. Bu kurslarımız da 560 engelli hizmet aldı.
Türkiye Engelliler Vakfı olarak, engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmak, eğitim ve istihdam fırsatları sunmak ve toplumsal farkındalığı artırmak için çeşitli projeler ve programlar yürütüyoruz. Her adımımız, daha kapsayıcı bir gelecek için atılır.